Ana Sayfa

 

MUVATTA 

 

Kelime olarak tef’il babında “tavti'e” den ismi mef’ul olup düzenlenmiş, kolaylaştınlmış manasryle Medine hadis ekolünün büyük alimi İmam-Malik b. Enes el-Esbahi'nin meşhur hadis kitabının adıdır.

 

Hadis tarihinde ilk derli toplu hadis kitabı sayılan el-Muvatta, Abbasi halifesi Ebu Ca'feri'l Mansûr'un isteği üzerine tertiplenmiştir. Rivayete göre Halife, İmam-Malik'ten elinde bulunan sahih hadisleri, müslümanların faydalanmaları için bir kitapta toplamasını istemiştir. Halife'nin bu isteğini yerine getiren İmam-Malik, eserini Medine'li 70 kadar fakihe göstermiş, onların kabul etmelerini üzerine ona beğenilen ve kullanışı kolay anlamına gelen el-Muvatta adını vermiştir. Daha önceki musannıflar kitaplarına cami, musannef gibi isimler verdikleri halde o kitabına ilk defa böyle bir isim koymuştur.

 

el-Muvatta, bütünüyle Nebi (s.a.s)'e ait merfû hadislerle sahabe sözlerinden (Mevkuf) ve tabiin fetvalarından (maktu) oluşur. Merfû hadisler büyük çoğunluk teşkil ederler. Ebu Bekr el-Ebhûri'ye göre el-Muvatta'da 600 müsned, 222 mürsel, 613 mevkuf, 285 maktu olmak üzere 1720 hadis mevcuttur. İbn Hazm'a göre beşyüz kusur müsned, üçyüz kusur mürsel hadis vardır. 70 kusur hadis de bizzat Malik'in amel etmediği zayıf hadislerdir. Bu sayıların değişmesi nüshaları itibariyledir.

 

el-Muvatta'ın özelliklerinin en başta geleni, yukarıda da değinildiği gibi içinde Nebi'in hadisleri yanında sahabe ve tabiûna ait söz ve fetvaların da yer almış olmasıdır. Nakledildiğine göre hadislerini on bin hadisden seçmiştir. Her yıl gözden geçirmiş ve bir kaç hadisi çıkarmıştır. Bu itibarla hadislerinin hepsi seçme hadis kabul edilmiştir. Ravilerinden Umer b. Abdilvahid el-Muvatta, Malik'e 40 günde arzettiğinde o, “kırk yılda telif ettiğim kitabı benden 40 günde aldınız. Onu ne kadar da az anlıyorsunuz!” demiştir.

 

el-Muvatta'ın bir ikinci özelliği mürsel rivayetlere yer vermesidir. es-Suyûti'ye göre el-Muvatta'da yeralan bütün mürsel hadislerin mutlaka birer veya daha fazla adıdı vardır. Diğer taraftan İbn Abdilberri'l-Kurtubi, mürsellerinin olduğu gibi belağani diyerek naklettiği belagatın; ani's-Sika lafzıyla ibham ettiği hadisler de dahil olmak üzere isnadsız olarak sevkettiği 61 hadisin dördü hariç mevsûl rivayetler olduğunu gösteren bir de kitap yazmıştır. İbnu's-Salah da bu dört hadisi savunan müstakil bir kitap telif etmiştir.

 

İmam Malik el-Muvatta'ını hadis alimleri arasında yaygın olan ale'l-Ebvab usulüne göre tertip etmiş; verdiği hadisleri fıkıh konularına göre bir araya getirmiştir. Bunları önce Nebi'e ait merfu rivayeti vermek, daha sonra sahabi kavlini, en sonra da bazı tabiûn fetvalarını nakletmek suretiyle sıralamıştır. Naklettiği hadis ve haberlerin hepsinin kaynağı Medine'lilerdir. Aslında o, Medine'yi sünnetin kaynağı olarak görür, el-Muvatta'a aldığı hadislerin Medine'li ra-vilerin hadisleri oluşu onun bu görüşünden kaynaklanmış olmalıdır.

 

İmam Malik, muhaddisler arasında, metni ve isnad tenkidi yönünden, şiddet, dikkat ve titizliğiyle tanınmış bir alimdir. Onun bu vasfı gözönünde tutulursa el-Muvatta'ın sıhhat derecesi kolayca anlaşılır. Gerçekte hadis ve fıkıh alimleri el-Muvatta'ın sahih olduğunu söylemişlerdir. Söz gelişi İmam Şafii “yeryüzünde Kur'an-ı Kerim'den sonra Malik'in kitabından daha sahih bir kitap yoktur” demiştir. İbnu's-Salah'a göre bu söz, Buharı ve Müslim'in kitaplarının tasnifinden önce söylenmiştir.

 

el-Iraki'ye göre İmam Malik, kitabını sadece sahih hadislere ayırmamış, aksine mürsel, munkatı ve belagat gibi senedi muttasıl olmayan rivayetleri de almıştır. Hatta İbn Abdilberr'in söylediğine bakılırsa belagatı içinde bilinmeyen rivayetler de vardır. Ne var ki Alauddin Moğoltay el-Iraki'ye itiraz ederek bu görüşün doğru olmadığını, munkatı sayılabilecek hadislerin Buhari sahihinde de bulunduğunu iddia etmiştir.

 

İbn Hacer de el-Iraki'nin görüşüne yakın bir görüş ileri sürmüş ve el-Muvatta'ın, Mürsel, Munkatı gibi hadisleri hüccet olarak kullanmak konusunda Malik'in görüşünü kabul edenlere göre sahih olacağını söylemiştir. Onun nazarında Moğoltay'ın itirazı yersizdir; zira İmam Malik'in eserindeki munkatılarla Buhari'nin kitabındaki munkatı'lar arasında fark vardır. Malik'in mun-katı'lan kendi işittikleridir ve onun nazarında hüccettir. Oysa Buhari'nin munkatı sayılabilecek rivayetleri, kitabının başka bir yerinde mevsûl olarak zikredilmişlerse, isnadları kasden hazfedilmiş olanlardır. Onun şartına uymayanlar ise ya, şahid olarak, ya bazı ayetlerin tefsirinde, yahutta başka maksatlarla zikredilmişlerdir. Bu bakımdan el-Muvatta'daki munkatı'ların aksine Buhari'nin munkatıları Sahih-i Buharı' yi mücerred sahih hadisleri toplayan bir kitap olmaktan çıkarmaz.

 

es-Suyûti'ye gelince ona göre ed el-Muvatta'daki mursellerin, yukarıda da söz konusu edildiği gibi hepsinin başka tanklardan rivayet edilen adıdları vardır. Bu bakımdan hüccettir.

 

el-Muvatta'ın birbirinden az da olsa farklı otuz kadar nüshası vardır. İçlerinden ondördü muhafaza edilebilmiştir. Bunlar içinde en çok yaygın olanları şunlardır.

 

1. Yahya b. Yahya el-Leysi nüshası: Elde bulunan el-Muvatta nüshaları bu nüshadan neşredilenlerdir.

 

2. Ebu Mus'ab Ahmed b. Bekr nüshası: İmam Malik'e arzedilen son el-muvatta olan bu nüshanın diğerlerine nisbetle 100 kadar farklı hadisi vardır.

 

3. Muhammed İbnu'l-Hasen eş-Şeybani nüshası: Bu nüsha Yahya b. Yahya el-Leysi nüshasından oldukça farklıdır. Bunun sebebi Malik tarikından gelmeyen hayli rivayetlere yer vermesidir. Hindistan'da İran'da ve Mısır'da basılan eş-Şeybani nüshası daha çok Irak havalisinde meşhur olmuştur.

 

Bilhassa Mağrib ve Endülüs taraflarında daha çok yayılmış bulunan el-Muvatta'ın pek çok şerhleri vardır. En mühim birkaçını zikretmek faydadan hali değildir.

 

1. et-Temhid li-ma fı'l-Muvatta' mine'l-Me'ani ve'l-Esanid: İbn Abdilberri'l-Kurtubi,

2. Keşfu'l-Muğatta fi Şerhi'l-Muvatta: es-Suyûti.

3. Tenviru'l-Havalik Şerhu Muvatta'i Malik es-Suyûti'ye ait olup Keşfu'l-Muğatta'dan ihtisar edilmiştir.

4. Şerhu'z-Zurkani,

5. et-Ta'liku'l-Mumecced ale'l-Muvatta'il-İmam Muhammed: Abdulhayy b. Muhammed el-Leknevi, eş-Şeybani nüshasına göre şerhtir.